آزمایش خاک برای احداث ساختمان

فهرست مطالب

آزمایش خاک برای احداث ساختمان

یکی از تاییدیه‌هایی که در زمان دریافت مجوز ساخت باید از شهرداری اخذ شود، مربوط به آزمایش خاک برای احداث ساختمان و گزارش‌های ژئوتکنیک است. پیش از آغاز عملیات ساخت و ساز یک بنا در هر مقیاسی و با طبقاتی که مد نظر شما می‌باشد، باید وضعیت خاک محل پروژه بررسی و آزمایش شود و این کار باید توسط یک شرکت مهندسی معتبر اجرا گردد و گزارش مربوطه ارائه شود تا در ادامه مورد تایید شهرداری قرار گرفته و بتوانید برگ سبز ژئوتکنیک را تکمیل کنید.

شماره تماس: 09124409621

آزمایش خاک برای احداث ساختمان

آزمایش خاک برای احداث ساختمان چیست ؟

آزمایش خاک هم در امور کشاورزی و هم برای ساخت و ساز کاربرد دارد که ما در این مطلب سعی داریم، این فرآیند را از دید مهندسی ژئوتکنیک برای پروژه‌های ساختمانی مورد بررسی قرار دهیم تا اطلاعات کاملی در اختیارتان قرار دهیم.

پیش از شروع هر اقدام دیگری برای ساخت یک بنا ، ابتدا وضعیت خاک منطقه مورد بررسی قرار می‌گیرد. آزمایش‌هایی برای دانه بندی خاک، تعیین تیپ خاک، مقاومت برشی، حد نفوذپذیری، چگالی خاک، میزان تحمل بار و بسیاری از تست های دیگر که در شناخت کارکرد و مشخصات خاک موثر می‌باشند، تحت عنوان عبارت آزمایش خاک برای احداث ساختمان انجام می شوند.

شماره تماس: 09124409621

بیشتر بخوانید : گواهی پایان کار ساختمان

 بررسی مراحل انجام آزمایش خاک

برای انجام این آزمایش‌ها، ابتدا نمونه‌برداری از محل احداث ساختمان انجام می‌شود. نمونه‌برداری به دو صورت دستی و ماشینی صورت گرفته که نوع دستی آن دیگر مورد تائید سازمان نظام مهندسی نمی‌باشد و همه نمونه‌برداری‌ها باید به شکل ماشینی انجام شود. بعد از نمونه‌برداری، نمونه‌ها به آزمایشگاه برده‌ می‌شوند و مورد آزمایش قرار‌ گرفته و سپس نتیجه به صورت گزارشی ارائه‌ خواهد شد، همچنین لازم به ذکر است که سازمان نظام مهندسی به طور مستقیم بر این روش نظارت دارد.

 روش نمونه بردای صحرایی در آزمایش خاک برای احداث ساختمان

  • در مرحله نمونه برداری صحرایی با اعزام مهندسین و دستگاه‌های حفاری به محل احداث پروژه ساختمانی، از زمین مورد نظر تعدادی نمونه با توجه به ابعاد زمین و زیربنای سازه گرفته می شود.
  • همچنین شمالی یا جنوبی بودن بنا تاثیر زیادی در روش حفاری سازه دارد.
  • گمانه زنی یا سنداژ خاک در این مرحله اتفاق افتاده و با ایجاد سوراخ ( چاه های کوچک ) در دل زمین پروژه، نمونه‌های مورد نظر استخراج خواهند شد.
  • اگرچه حفاری به دو روش دستی و ماشینی انجام می‌شود اما در حال حاضر جهت اخذ مجوز در شهر تهران، حفاری دستی مورد قبول نبوده و حتما باید با تجهیزات و دستگاه حفاری این کار انجام گردد.
  • روش‌های حفاری مرسوم در آزمایش خاک برای احداث ساختمان، حفاری آبشویی و مغزه گیری پیوسته می‌باشند که انتخاب روش نهایی باتوجه به تجهیزات در دسترس، جنس خاک و نوع پروژه ساختمانی انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید : وام خودرو

آزمایش خاک برای احداث ساختمان

آزمایش مکانیکی خاک به چه صورتی انجام می‌شود؟

با ارسال نمونه جمع آوری شده به آزمایشگاه خاک، تست هایی که جهت تعیین جنس و خواص خاک ضروری هستند، اجرا خواهند شد. دستگاه آزمایش تحکیم، تجهیزات CBR ، برش مستقیم، دستگاه‌های آزمایش سه محوری، دستگاه مخصوص تست نفوذپذیری، تراکم پروکتور، تجهیزات تست هیدرومتری و… در آزمایشگاه‌های تخصصی در اختیار متخصصین می‌باشد که در این مرحله آزمایش مکانیکی و فیزیکی بر روی خاک انجام می‌گیرد. تست مکانیکی با هدف تعیین کردن پارامترهای مکانیکی و متناسب با نوع خاک، تست هایی مانند برش مستقیم، تک محوری و  برش سه محوری فشاری و کششی و بسیاری از تست‌های دیگر را در برمی‌گیرد.

در آزمایش خاک برای احداث ساختمان به شکل فیزیکی، اهدافی مانند دانه بندی، حدود اتربرگ، هیدرومتری، قطر دانه ها و … دنبال می‌شود و به علت اهمیت و حساسیت بالایی که تست  آزمایشگاهی دارد، حتما باید توسط افراد باتجربه و متخصص اجرا شوند تا در اجرا و  تحلیل نتایج ، کمترین خطا و بالاترین دقت مشاهده شود.

بیشتر بخوانید : بازسازی ساختمان

شماره تماس: 09124409621

انواع آزمایش خاک برای احداث ساختمان

به طور کلی مهم‌ترین آزمایش‌های خاک انجام شدهه در پروژه‌های ساختمانی را می‌توان در موارد زیر خلاصه نمود.

  • آزمایش آزمایش نفوذ استاندارد: یکی از مهم‌ترین آزمایش‌هایی می‌باشد که در محل احداث سازه انجام‌ می‌گیرد و نحوه اجرای این آزمایش این گونه می‌باشد که یک وزنه ۵/۶۳ کیلوگرمی از فاصله ۷۶ سانتی‌متری سقوط‌ کرده و میزان نفوذ آن درون خاک محاسبه‌ می‌شود و در نهایت نیز با استفاده از مقدار نفوذ وزنه در خاک که به دست آمده است، نوع تیپ خاک مشخص‌ خواهد شد.
  • آزمایش هم ارز (معادل) ماسه: برای به دست آوردن نسبت ماسه به خاک انجام می‌گیرد.
  • روش هیدرومتری در آزمایش خاک برای احداث ساختمان: دانه‌بندی خاک‌ رد شده از الک شماره ۲۰۰ و کامل نمودن منحنی‌های دانه‌بندی
  • آزمایش حد روانی خاک: برای به دست آوردن درصد رطوبتی خاک از حالت خمیری خارج شده و به صورت روان در می‌آید.
  • آزمایش‌های دانه‌بندی به روش سرند کردن: دسته‌بندی ذرات تشکیل دهنده خاک از نظر اندازه و مقایسه آن‌ها با استاندارد موجود
  • آزمایش برش مستقیم: برای به دست آوردن پارامتر مقاومت برشی خاک
  • آزمایش سه محوری: به دست آوردن مقاومت برشی در خاک‌های چسبنده، غیر چسبنده و دانه‌ای
  • آزمایش ضریب نفوذپذیری از روش آزمایش بار آبی افتان: برای مشخص کردن ضریب نفوذپذیری
  • تعیین ضریب نفوذپذیری با آزمایش بار آبی ثابت: برای محاسبه ضریب نفوذپذیری خاک ساختمان
  • آزمایش تک محوری خاک‌های چسبنده: جهت به دست آوردن پارامترهای مقاومت برشی در خاک‌ چسبنده
  • آزمایش تحکیم خاک: بررسی واکنش خاک در مقابل بارهای فشارشی
  • آزمایش تراکم خاک: بررسی واکنش خاک در مقابل نیروهای تراکمی

بیشتر بخوانید : گرفتن پایان کار ساختمان چقدر طول میکشد

آزمایش خاک برای احداث ساختمان

تعیین تیپ خاک برای احداث سازه

یکی از مهمترین اهداف از آزمایش خاک برای احداث ساختمان، تعیین تیپ خاک می‌باشد که از یک تا چهار دسته بندی می‌شود که تیپ ۱بهترین نوع و تیپ ۴بدترین آن است. باتوجه به وضعیت ژئوتکنیکی در تهران  معمولا تیپ ۲یا تیپ ۳ بدست می آید که قادر است مجوزهای لازم برای ساخت را دریافت کند.

تیپ خاک برای تعیین میزان مقاوت خاک منطقه در برابر زلزله اهمیت بسیاری دارد و بر اساس قوانین سازمان نظام مهندسی، برای تعیین کردن تیپ خاک تا عمق ۳۰متر باید حفاری و داده برداری انجام گردد تا بتوان در مورد تیپ ۲یا ۳ بودن خاک نظر قطعی و تخصصی داد. متاسفانه بعضی از شرکت‌های مجری برای کاهش هزینه‌ها تا عمق کمتری حفاری را انجام می‌دهند و از این رو گزارش نهایی مورد تایید نظام مهندسی نخواهد بود که این امر باعث دوباره کاری و پرداخت هزینه مجدد برای کارفرما خواهد شد.

آزمایش خاک برای احداث ساختمان

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص آزمایش خاک برای احداث ساختمان می‌توانید با ما در رویال سازه پایدار تماس بگیرید.

شماره تماس: 09124409621