اخذ مازاد تراکم ساختمان
امروزه، برخلاف گذشته، ساخت بنا، به خصوص در محدوده شهری، با انواع محدودیت های قانونی تعیین شده از سمت شهرداری و نظارت این نهاد عمومی غیر دولتی، مواجه است. ساخت ملک جدید و نوسازی ساختمانهای قدیمی، نیاز به گرفتن مجوزهایی چون اخذ مازاد تراکم ساختمان دارد که بدون گرفتن این مجوزها، امکان احداث بنا مورد نظر وجود نخواهد داشت.
یکی از مسائل پر اهمیت که در مبحث ساختمان سازی، مطرح خواهد شد، بحث تراکم ساختمان است که مقررات مربوط به تراکم بنا و ضمانت اجراهای قانونی سنگین آن، یکی از مسائلی میباشد که در قوانین و آیین نامههای مصوب شهرداری، همواره مطرح بوده و بسیار ضروری است تا سازندگان بنا برای اجتناب از روبه رو شدن با این ضمانت اجراهای سنگین، یعنی جریمه و تخریب ملک، به این مقررات توجه کنند.
معنی تراکم ساختمان چیست؟
شهرداری طبق طرح تفصیلی، جمعیت، عرض گذر و پهنهای که بنای مورد نظر در آن واقع شده است، پارامتری به نام تراکم بنا که تعداد طبقات مجاز برای ساخت و ساز، طبق آن تعیین میگردد را تعریف میکند.
بحث تراکم یکی از مهمترین مباحثی میباشد که بسیاری از ساکنان شهرها با آن مواجه هستند و معنای تحتاللفظی تراکم که ذهن تصور میکند همان انباشتگی و فشردگی میباشد اما تراکم در مباحث شهری، مقیاس اندازه گیری بوده که جایگاه ویژهای در برنامهریزیهای شهری دارد.
تراکمها در دستههای گستردهای طبقه بندی میشوند، برای مثال تراکم جمعیتی به معنای جمعیت ساکن در واحد سطح میباشد که با واحد نفر در هکتار مشخص میگردد. تراکم مسکونی نیز به تقسیم جمعیت شهر بر بخشهای ساخته شده آن به دست آمده و سطح ساخته شده در برگیرنده تمامی کاربریهای موجود در شهر، از مسکونی تا تفریحی و امثال آن میباشد.
به طور خلاصه میتوان گفت که تراکم به معنی این میباشد که در یک فضای معین چه مقدار انسان یا ساختمان وجود دارد و هر کدام چه قدر از فضا را اشغال کردهاند که برای کسب اطلاعات دقیق تر میتوانید با رویال سازه پایدار تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید : وام طلا
عوارض مازاد بر تراکم ساختمان در اخذ مازاد تراکم ساختمان
به طور معمول در هر منطقه و یا ناحیه از شهر مقداری از فضا در خصوص جمعیت موجود در آن وجود دارد، به این صورت که افرادی که اقدام به ساخت و ساز میکنند، معمولا طبق طرح های شهری قادر به ساخت و ساز با مقداری معین هستند و در غیر این صورت حتما در این رابطه مشکلاتی برایشان ایجاد خواهد شد.
تصور کنید که عوارض مازاد بر تراکم بنا وجود نداشته باشد و افراد در این خصوص بدون هیچ گونه بررسی اقدام به ساخت منازل مسکونی با تعداد طبقات زیاد بنمایند، در این صورت اگر هر واحد ساختمانی دارای یک خودور باشد، باید آیا آن ناحیه دارای گنجایش این میزان از افراد و یا جای پارک برای این موارد را دارا باشد. این تنها یک مثال از ضرورت اخذ مازاد تراکم ساختمان میباشد و برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص میتوانید با رویال سازه پایدار تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید : وام با خودرو
بررسی قوانین مربوط به اخذ مازاد تراکم ساختمان
به موجب ماده ۱۰۰قانون شهرداری: مالکین اراضی و ساختمانهای واقع در محدوده شهر یا حریم آن، باید پیش از هر اقدام عمرانی یا تفکیک اراضی و شروع ساختمان سازی، از شهرداری، پروانه دریافت نمایند. شهرداری می تواند از عملیات ساختمانی بناهای بدون پروانه یا مخالف مفاد پروانه، توسط مامورین خود، اعم از آنکه ساختمان در زمین محصور یا غیرمحصور واقع شده باشد، جلوگیری نماید.
مطابق ماده فوق، زمانی که شخصی، قصد داشته باشد، ساختمانی را در محدوده قانونی یک شهر احداث نماید، لازم است تا ضمن پرداخت عوارض مربوط به آن، برای اخذ مازاد تراکم ساختمان از شهرداری اقدام نماید. مجوز احداث ساختمان، که از سوی شهرداری صادر خواهد شد و تحت عنوان پروانه بنا شناخته می شود و یکی از مسائلی که در پروانه ساختمان، مطرح میشود و سازنده باید آن را رعایت کند، مساله تراکم ساختمان میباشد.
اهمیت رعایت مساله تراکم ساختمان، به اندازه ای میباشد که در صورت عدم رعایت، بر اساس تبصره ۲ماده ۱۰۰قانون شهرداری، سازنده بنا بسته به رای کمیسیون ماده ۱۰۰شهرداری، با ضمانت اجرای پرداخت جریمههای سنگین و در صورت عدم پرداخت جریمه، تخریب ساختمان، در قسمت مازاد بر تراکم قانونی آن، مواجه میشود.
بیشتر بخوانید : بازسازی ساختمان
نحوه محاسبه تراکم بنا
تراکم ساختمان = (مساحت کل زیربنای سازه ÷ مساحت زمین)× ۱۰۰
جهت واضح شدن فرمول ذکر شده در مورد نحوه محاسبه اخذ مازاد تراکم ساختمان و امکان خرید و فروش مازاد آن، به این نمونه توجه نمایید: فرض کنید بر اساس اعلام شهردرای، تراکم مجاز برای منطقه ای که قصد احداث ملک در آن را دارید، ۱۸۰درصد باشد؛ در این صورت، اگر مساحت زمینی که در اختیار دارید، ۳۰۰متر بوده، حق ساخت ۵۴۰ متر مربع زیربنا در این قطعه را خواهید داشت. در نحوه محاسبه تراکم بنا و خرید و فروش مازاد تراکم، چند نکته هم باید لحاظ شود:
- معیار در نظر گرفته شده، برای محاسبه تراکم ساختمان و خرید و فروش مازاد بنا، مساحت تعیین شده در سند ملکی بوده، مگر اینکه مساحت واقعی زمین شما، کمتر از آن باشد.
- درصد تراکم اعلام شده در هر منطقه شهری، متفاوت میباشد و با توجه به عواملی مثل نوع کاربری ساختمان و جمعیت، به وسیله شهرداری تعیین می شود.
- به طور معمول، درصد تراکم بنا، با اعداد ۱۰۰، ۱۲۰و ۱۸۰تعیین میشود.
بیشتر بخوانید : وام سیم کارت
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص اخذ مازاد تراکم ساختمان میتوانید با ما در رویال ساره پایدار تماس بگیرید تا با بررسی شرایط ساختمان، اطلاعات مورد نیاز را در اختیارتان قرار دهیم.
میزان تعیین عوارض مازاد بر تراکم ساختمانی و اعتراض به آن
معمولا مقدار عوارض هر ساختمانی طبق ارزش منطقهای که بنا در آن قرار دارد، تعیین میشود و اگر شهرداری به هر علتی میزان عوارض را بسیار بیشتر از حد معمول معین نماید، در این صورت فرد میتواند در شهرداری و کمیسیون آن به مقدار عوارض تعیین شده اعتراض نماید و در انتها رای صادره نیز قابلیت اعتراض در دیوان عدالت اداری را دارد.
ما در شرکت رویال سازه پایدار برای محاسبه و اخذ مازاد تراکم ساختمان همراه شما هستیم و به تمامی سوالاتتان در این راستا پاسخ خواهیم داد.